Telko: Kaukokiito BIO luo standardin logistiikkatoimijoiden vastuullisuustyölle


Telko on muoviraaka-aineiden, teollisuuskemikaalien ja voiteluaineiden jakelija ja asiantuntijayritys, joka luottaa kotimaan logistiikassa Kaukokiitoon. Yhteistyö on kehittynyt vuosien saatossa: kuljetusten rinnalle on tullut myös sopimuslogistiikan palvelut ja viimeisimpänä Kaukokiito BIO, joka tukee Telkon ympäristötavoitteiden saavuttamista.


Telkon Espoon Keilarannan pääkonttorin neuvotteluhuoneessa istuu tyytyväistä porukkaa. Telko ja Kaukokiito ovat hiljattain allekirjoittaneet jatkosopimuksen jälleen tulevalle viidelle vuodelle. Kysyttäessä, kuinka kauan Telkon ja Kaukokiidon yhteistyö on kestänyt, kuuluu hilpeä vastaus: niin kauan, että kukaan ei enää muista!

Vuosien saatossa syventynyt kumppanuus


Telkon ja Kaukokiidon yhteistyö alkoi 80-luvun tienoilla kuljetuksista, ja koko kotimaan kuljetuslogistiikka siirtyi Kaukokiidolle vuonna 2007. Varastointitoiminnot ulkoistettiin Kaukokiidolle vuonna 2014, kun Kaukokiito-ketjuun kuuluva Auramaa-yhtiöt investoi Raumalle 3 400 m²:n varastolaajennukseen. Se rakennettiin Telkon tarpeisiin ja sijoitettiin samalle tontille Rauman terminaalin kanssa.


– Tuotteisiimme kuuluu myös vaarallisia kemikaaleja, ja Tukes linjaa, miten varasto tulee varustella ja millaisia lupia se vaatii. Tarpeemme otettiin alusta lähtien huomioon Rauman varastolaajennuksessa. Lisäksi varaston sijainti terminaalin yhteydessä mahdollistaa myöhäisen keräilyn ja nopeuttaa toimitusaikataulua, avaa Telkon Operations Manager Jarkko Kuusisto, joka oli mukana myös varaston rakentamis- ja käyttöönottovaiheessa kymmenen vuotta sitten.

 

Telkon Operations Manager Jarkko Kuusisto ja Kuljetusliike Y. Auramaa Oy:n Rauman aluepäällikkö Juho Hermikoski Rauman varastolla.

Telkon Operations Manager Jarkko Kuusisto (vas.) ja Kaukokiidon Rauman aluepäällikkö Juho Hermikoski Rauman varastolla.


– Samalla tässä mallissa jää pari käsittelykertaa pois, kun tavaraa ei tarvitse noutaa ulkoisesta varastosta vaan se keräillään suoraan terminaalin lähteville linjapaikoille. Toimitusketjun nopeutumisen lisäksi se vähentää myös kuljetusvaurioiden riskiä, kertoo asiakkuudesta vastaava Kaukokiidon Rauman aluepäällikkö Juho Hermikoski.

Sopimuslogistiikan ulkoistamisella on monia hyötyjä


Pitkän yhteistyön aikana Telkon tuotevalikoima ja toimintamallit ovat kehittyneet. 2010-luvulla yhtiö keskittyi aiemmin hajautetun varastointiverkoston optimoimiseen ja toiminnan yhtenäistämiseen. Sen seurauksena varastointitoiminnot keskitettiin Raumalle, jossa sijaitsee myös Telkon pakkaus- ja tuotantolaitos.


– Näemme suuren arvon sille, että toimitusketjun hallinta on tänä päivänä yhdellä kumppanilla. Tällaista synergiaetua ei pysty Suomessa tarjoamaan kovinkaan moni toimija. Myös varaston sijainti Raumalla puoltaa nykyistä toimintamalliamme: lähes koko volyymimme tulee maahan merikonteilla, siksi sijainti sataman tuntumassa on paitsi tehokkuus- myös ympäristöasia, Jarkko kertoo.


Synergiaetujen lisäksi kuljetus- ja varastointipalvelujen skaalaaminen volyymivaihtelujen mukaan on helppoa, ja kiinteistä kuluista tulee muuttuvia.

 

– Telko on kansainvälistynyt voimakkaasti, ja se näkyy myös kotimaan logistiikan volyymeissa. On toimintamme kannalta kriittistä, että logistiikkakumppanimme pystyy vastaamaan tähän liiketoiminnan kasvuun, ja me olemme voineet keskittyä ydinosaamiseemme, sanoo Telkon Supply Chain Director Anna-Kaisa Hiekka.


Samalla Telko on saanut käyttöönsä Kaukokiidon ammattilaisten osaamisen.


– Meille on asiakkaana tärkeää, että Kaukokiidolla ihmiset ovat sitoutuneita, tottuneita työskentelemään tuotteidemme parissa ja kokevat työnsä mielekkäänä. Se tuo luottamusta yhteistyöhön ja näkyy myös suorituskykyraporteissa: laatumittareillakin nähdään, että yhteistyö toimii hyvin, Anna-Kaisa kiittelee.

Kaukokiito BIO luo standardin myös muihin maihin


Neuvotteluhuoneen näytölle heijastuu vakuuttavia lukuja, kun Juho esittelee Anna-Kaisalle ja Jarkolle Kaukokiito BIO -päästöraporttia. Se osoittaa, kuinka merkittävästi Telkon kuljetusten päästöt ovat vähentyneet palvelun käyttöönoton jälkeen.


Kaukokiito BIO -palvelu tukee Telkon ympäristövastuutavoitteita vähentämällä logistiikan hiilidioksidipäästöjä. Se perustuu ajoihin uusiutuvalla dieselillä.


– Mittaamme päästöjen lisäksi sitä, kuinka paljon saamme tietoa logistiikkamme hiilidioksidivaikutuksista kumppaneiltamme. Toimimme lähes 20 maassa, ja kaikissa maissa kunnianhimo vastuullisuustyössä ei ole vielä samalla tasolla. Suomessa saamme 100 %:sti tiedon Kaukokiidolta. Se luo meille standardin, jota voimme alkaa vaatia yhteistyökumppaneiltamme myös muissa maissa, Anna-Kaisa sanoo ja jatkaa:


– On hienoa, että Kaukokiito BIO -palvelun kautta logistiikan päästöjen vähentäminen on tehty meille asiakkaana helpoksi. Päätös on yksinkertainen: kyllä vai ei. Meille se oli ehdottomasti kyllä.

--
Telko on johtava muoviraaka-aineiden, teollisuuskemikaalien ja voiteluaineiden asiantuntija ja jakelija. Se toimii arvoketjussa vastuullisena kumppanina yhdistämällä tunnetut kansainväliset päämiehet ja asiakkaat. Yhtiön kilpailuetuina ovat vahva tekninen tuki, tehokas logistiikka ja paikallinen, asiantunteva palvelu. Telko toimii Suomessa, Baltian maissa, Skandinaviassa, Puolassa, Saksassa, Belgiassa, Ranskassa, Alankomaissa, Romaniassa, Ukrainassa, Kazakstanissa, Uzbekistanissa ja Kiinassa. Telko on osa Helsingin pörssissä listattua Aspo Oyj:tä.