Koneoppimisen tohtori ottaa kaiken irti datasta

 

Koneoppimisen tohtori Ville Könönen vetää työssään Kaukokiidon data-analytiikkatiimiä. Tiimin tärkein tavoite on toimitusketjun eri vaiheissa muodostuvan lähetysdatan jalostaminen tiedoksi ja päätöksenteon tueksi. Se mahdollistaa asiakkaiden liiketoiminnan kehityksen.

 

Kaukokiidon arjen toiminta tuottaa roimasti dataa, joka muodostuu toimitusketjun eri vaiheissa. Oikeilla työkaluilla siitä voidaan jalostaa asiakkaita hyödyttävää arvokasta tietoa esimerkiksi erilaisten raporttien muodossa. Niiden kautta asiakkaat saavat tietoa logistiikkansa onnistumisesta, kuten kuljetusten määrästä, laadusta ja vaikutuksista ympäristölle.

 

Tätä kehitystyötä Kaukokiidolla tekee tiimi, jonka tavoite on vapauttaa ja visualisoida tieto asiakkaiden käyttöön. Tiimiä vetää pitkän linjan data-analytiikan ammattilainen Ville Könönen.

 

– Kun kehitämme työkaluja, on pidettävä jatkuvasti mielessä, että niitä käyttää iso joukko ihmisiä. Työkalujen pitää toimia arjessa, niiden on oltava helppokäyttöisiä ja kestettävä aikaa, Ville sanoo.

Kaukokiidon Data Scientist Lead Ville Könönen asuu perheineen Lahdessa. Työskentely Tampereella sijaitsevassa teknologiatiimissä sujuu hyvin hybridimallilla.

Tällä hetkellä työn alla on asiakasraportoinnin nivominen asteittain osaksi Kaukoputkea. Jatkossa asiakas pystyy itse tarkastelemaan toiminnan kannalta keskeisimpiä tunnuslukuja reaaliaikaisesti suoraan verkkopalvelusta.

 

– Tavoitteemme on tuoda läpinäkyvyyttä toimitusketjuun ja mahdollistaa asiakkaidemme liiketoiminnan kehitys ja päätöksenteko oikean ja reaaliaikaisen tiedon avulla – tulevaisuudessa jopa proaktiivisesti, Ville ennustaa.

 

Tehokas datan hallinta ja kehittynyt analytiikka mahdollistavat myös täysin uusien palvelujen lanseeraamisen, kuten keväällä 2023 julkaistun Kaukokiito BIO -palvelun. Villen tiimin käsialaa on muun muassa Kaukokiidon päästöraportti, josta etenkin Kaukokiito BIOa käyttävät asiakkaat seuraavat päästövähennystavoitteidensa onnistumista.

Hyvän raportin perusta on laadukas kuljetustilaus. Kaukokiito tekee tiivistä yhteistyötä asiakkaidensa kanssa lähetystietojen oikeellisuuden varmistamisessa. Maksuton Kaukoputki-verkkopalvelu ohjaa käyttäjää kirjaamaan kuljetustilauksen lähetystiedot oikeassa muodossa.

Uuden kehittäminen motivoi alan osaajia

Kaksi vuotta Kaukokiidossa työskennellyt Ville hyppäsi 2000-luvun alussa yliopistomaailmasta ensin VTT:lle ja myöhemmin ohjelmistoyritys Siili Solutionsille. Molemmissa hän teki tiiminsä kanssa tutkimusalihankintaa yrityksille. Ennen Kaukokiitoa Ville vastasi data science ja AI-kehityksestä paperiteollisuusalan yrityksessä.

 

– Minulla ei ole aikaisempaa logistiikka-alan kokemusta. Arvostankin suuresti, että kollegat jakavat asiantuntijuuttaan ja lisäävät yhdessä asiakkaidemme kanssa ymmärrystä alasta. Näin varmistamme, että kehitystyömme on vahvasti kiinni logistiikan arjen tarpeissa, Ville kertoo.

 

Vaikka varsinainen tutkimustyö onkin jäänyt taka-alalle, seuraa tutkijalle ominainen uteliaisuus Villeä kaikkialle: hän suhtautuu intohimoisesti työhönsä ja seuraa alan kehitystä ja julkaisuja myös vapaa-ajalla. Mutta mikä sai hänet töihin Kaukokiitoon?

 

– Olin jo rekrytointivaiheessa vaikuttunut teknologiakehityksemme visiosta ja mahdollisuudesta päästä rakentamaan uutta, ei vain kehittämään vanhaa. Minulle ja tiimilleni on annettu vapaus päättää, mitä teknologioita käytämme, ja miten asiat toteutetaan. Se motivoi alamme osaajia. Samalla Kaukokiidon matala hierarkia ja omistajien kasvollisuus tekevät päätöksenteosta tarvittaessa nopeaa.