Artikkelit
Kehittyvä logistiikka
Me muutamme logistiikka-alaa
Kaukokiidossa työskentelee keskisuuren ohjelmistotalon kokoinen teknologiayksikkö. Tämä koodaajien ja kehittäjien huippujoukkue rakentaa logistiikan tulevaisuutta ja huomisen Kaukokiitoa.
Moni yllättyy kuullessaan, että Kaukokiidossa työskentelee lähes 40 hengen teknologiayksikkö. Muutamassa vuodessa lähes tuplaantunut ohjelmistokehityksen, asiakasintegraatioiden, big datan käsittelyn ja IT-asiantuntijoiden joukko jalostaa ja kehittää lähetyksistä saatavasta datasta erilaisia asiakaskokemusta parantavia palveluita. Samalla yksikkö huolehtii siitä, että olemassa olevat järjestelmät tukevat parhaalla mahdollisella tavalla tiedon hallintaa ja esittämistä. Työ tehdään talon sisällä; riippumattomuus mahdollistaa ratkaisujen räätälöinnin juuri asiakkaiden tarpeisiin.
– Meillä on mahdollisuus päättää itse kehitystyöstämme: mitä teknologioita käytämme ja miten asiat toteutamme. Omistajamme panostavat isosti kehitykseen – meillä on siunaus ja riittävät resurssit tehdä hommat hyvin, kiittelee Kaukokiidon Software Team Lead Jouni Anttila.
Jounin tiimi tekee parhaillaan töitä muun muassa kuljettajien mobiilisovelluksen, toiminnanohjausjärjestelmän ja asiakkaiden verkkopalvelun kehityksen parissa. Kaikki ovat alusta lähtien talon sisällä kehitettyjä.
– Meille tiedolla johtaminen on kantava teema kaikessa kehitystyössä. Hyödyntämällä lähetyksistä saatavaa dataa voimme tuottaa entistä monipuolisempaa, proaktiivisempaa ja reaaliaikaisempaa palvelua asiakkaillemme, Jouni kertoo.
Kaiken tekemisen lähtökohta on laadukas data: oikeatietoinen, digitaalinen kuljetustilaus.
– Se on edelleen haaste, jonka parissa teemme aktiivisesti töitä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa; asiantuntijamme auttavat asiakkaitamme päivittämään omia kuljetustilaussanomiaan nykyvaatimusten tasolle. Samalla hyödynnämme tekoälyä ja automaatiota puutteellisen kuljetustilausdatan korjaamiseksi, mittaamiseksi ja validoimiseksi.
Software Team Lead Jouni Anttila (vas.), kehitysprojektipäällikkö Hanna Häkkinen ja Solution Architect Teemu Toivanen.
Teknologia vapauttaa tiedon ihmisille
Aiemmin logistiikka-alan digitalisaatio nähtiin hyvin kapeasti kuljetusten tilaus- ja seurantapalvelujen kehittämisenä. Nyt sen mahdollisuudet nähdään lähes rajattomina. Kaukokiidon siirtymä digitaaliseen toimitusketjuun ja hyvästit paperisille rahtikirjoille vuoden 2020 alussa oli valtava sysäys muutokselle.
– Teknologia läpileikkaa kaikkea toimintaa, luo uusia työnteon tapoja ja kokonaan uusia työtehtäviä. Se vapauttaa tiedon ja työaikaa ihmisille, kun rutiininomaisia prosesseja on voitu automatisoida. Asiantuntijaroolit korostuvat myös logistiikka-alalla, kertoo Kaukokiidon kehitys- ja ICT-johtaja Samuli Toivonen.
Asiakkaille muutos näkyy esimerkiksi entistä oikea-aikaisempana ja laadukkaampana raportointina sekä asiakasyhteysmahdollisuuksien laajentumisena Kaukokiidon ja asiakkaan rajapintojen välillä. Datan avulla ennustettavuus paranee, jolloin mahdollisiin kuljetusketjun poikkeamiin voidaan reagoida aiempaa nopeammin ja proaktiivisemmin jo ennen, kuin poikkeama näkyy asiakkaille.
Koska kaikki yritykset eivät digitalisoidu samaan tahtiin, on Kaukokiidon tehtävä tarjota oikeat työkalut asiakkaiden sen hetkiseen vaiheeseen ja tuettava osaltaan heidän matkaansa kohti asetettuja tavoitteita.
– Tutkimme jatkuvasti tulevaisuuden mahdollisuuksia, ja haluamme tehdä laaja-alaista kehitystyötä yhdessä asiakkaidemme kanssa. Se tarkoittaa, että keskustelua ei käydä vain logistiikka- ja hankintajohtajien pöydissä, vaan dialogi ulottuu syvemmälle, Toivonen korostaa.
Digitalisaatio kiihdyttää myös vastuullisuustyötä
Kaukokiito on asettanut itselleen tiukan tavoitteen kuljettaa lähetykset tulevaisuudessa hiilineutraalisti. Se vaatii onnistuakseen toimenpiteitä laajalla rintamalla. Teknologiayksikkö vauhdittaa matkaa kohti tätä tavoitetta kehittämällä ja jalostamalla datasta ratkaisuja muun muassa kuljetusoptimoinnin, ajotapaseurannan ja päästölaskennan tueksi. Samalla se mahdollistaa ympäristötehokkuuden mittaamisen ja raportoinnin esimerkiksi uuden CSRD-direktiivin mukaisesti.
– Teknologia mahdollistaa vastuullisuuden johtamisen ja kehittämisen datapohjaisesti. Sen ansiosta meillä on todelliseen dataan perustuva ymmärrys vastuullisuustilanteestamme, ja askelmerkit kohti hiilineutraaliutta on helpompi asettaa, Toivonen avaa.
Valtavan tietomäärän jäsentäminen automaation avulla poistaa manuaalista tiedonkoostamista myös asiakkaiden arjessa. Kuljetusten päästöraportit ovat saatavilla tällä hetkellä Kaukokiidon yhteyshenkilöltä ja tulevaisuudessa suoraan verkkopalvelu Kaukoputkesta.
Juttu on julkaistu alun perin 70-vuotisjuhlavuosijulkaisussa. Koko julkaisun löydät täältä.