Kylmäketjun logistiikka – erityisvaatimukset lämpötilaherkkien tuotteiden kuljetuksessa

Kylmäketjun logistiikalla tarkoitetaan lämpötilasäädeltyjä kuljetuksia, joissa huolehditaan siitä, että lämpötilasäätelyä vaativat tuotteet, kuten elintarvikkeet, säilyvät oikeissa olosuhteissa koko toimitusketjun ajan eikä tuotteen kylmäketju katkea. Kaukokiidon omistajaliikennöitsijä Kuljetusliike Y. Auramaa Oy:n laatu- ja kehityspäällikkö Julia Lehto avaa kirjoituksessaan lämpötilaherkkien tuotteiden kuljetusten erityisvaatimuksia.

 

Me Kaukokiidossa kuljetamme lämpötilasäädeltyjä tuotteita esimerkiksi elintarviketeollisuuden toimijoille sekä vähittäiskauppoihin. Noudatamme toiminnassamme elintarvikekuljetuksiin ja kylmäketjun hallintaan liittyviä säädöksiä, lainsäädäntöä sekä viranomaisten vaatimuksia. Meille on tärkeää, että kuljettamamme elintarvikkeet säilyvät turvallisina ja laadukkaina koko kuljetusprosessin ajan. Mutta miten sen varmistamme?

 


Kylmäketjun varmistaminen kuljetusten aikana

Kylmäketjun varmistaminen kuljetuksissa edellyttää nykyaikaista teknologiaa ja kylmäkuljetuksiin soveltuvaa kalustoa. Kalustossa on oltava jäähdytysjärjestelmä lämpötilan hallitsemiseksi, jotta elintarvikkeet voidaan kuljettaa elintarvikelain ja siihen liittyvien säädösten asettamien lämpötilavaatimusten mukaisissa olosuhteissa. Jäähdytysjärjestelmän lisäksi kalustossa on oltava digitaaliset ratkaisut myös lämpötilan seurantaan. Lämpötilasäädeltyihin kuljetuksiin käytettävissä ajoneuvoissamme on järjestelmä, jonka avulla pystymme seuraamaan kuljetuslämpötiloja koko kuljetuksen ajan, myös takautuvasti.


Lämpötilan hallinta sekä kylmäketjun katkeamattomuus ovat kriittisiä tekijöitä kuljetuksessa, sillä niiden avulla varmistetaan tuotteiden laatu ja turvallisuus koko toimitusketjun ajan. Suomessa elintarvikelaki ja siihen liittyvät säädökset asettavat tarkat vaatimukset elintarvikekuljetuksissa käytettävälle kuljetuskalustolle. Käytettävän kaluston on täytettävä lämpötilavaatimusten ja -seurannan lisäksi myös hygienia- ja puhtausvaatimukset. Edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi Auramaa käyttää elintarvikekuljetuksiin ATP-luokiteltua kalustoa. Elintarvikekuljetuksiin liittyy omavalvonnan lisäksi myös viranomaisvalvontaa, jolla huolehditaan, että toiminta sekä kalusto ovat ohjeiden ja lainsäädännön mukaista elintarviketurvallisuus huomioiden.

 

Henkilökunnan ammattitaito keskeistä kylmäketjun logistiikassa

 

Suomessa elintarvikelaki ja siihen liittyvät säädökset asettavat tarkat vaatimukset elintarvikkeiden kuormaamiseen, kuljettamiseen ja purkamiseen. Myös kuljetuksen ulkopuolella tapahtuvat vaiheet ovat kriittisiä kylmäketjun hallinnassa. Esimerkiksi lastausvaiheessa kuljetuskalusto tulee saattaa elintarvikkeille sopivaan lämpötilaan ennen lastausta. Myös lastattavan elintarvikkeen on oltava oikeassa lämpötilassa lastaushetkellä. Purkuvaiheessa tarkkaillaan, että elintarvikkeet ovat edelleen oikeassa lämpötilassa. Lähetyksen kunto tarkastetaan ja mahdolliset poikkeamat dokumentoidaan. Koko kuljetusketju huolehtii siitä, ettei tuotteiden kylmäketju pääse missään vaiheessa katkeamaan.

 

Kylmäketjun hallintaan liittyy sopivan kaluston sekä lämpötilavalvonnan lisäksi myös muita keskeisiä tekijöitä, kuten henkilökunnan ammattitaito. Elintarvikekuljetukset edellyttävät kuljettajilta vastuullista ja ammattitaitoista työskentelyä. Esimerkiksi Auramaan kuljettajat tuntevat hygieniavaatimukset, kylmäketjun hallinnan sekä kuljetusprosessin kriittiset vaiheet. He myös huolehtivat siitä, että kuljetus tapahtuu turvallisesti elintarvikkeiden vaatimissa olosuhteissa.

 

Sujuva asiakasyhteistyö varmistetaan panostamalla palvelun laatuun, toimitusten täsmällisyyteen sekä selkeään, avoimeen viestintään. Asiakkaiden tarpeet voivat olla erilaisia, joten palvelua pyritään myös räätälöimään ne huomioiden. Hyvin hoidettu viestintä vähentää epäselvyyksiä, parantaa yhteistyötä ja auttaa reagoimaan mahdollisiin kehityskohtiin nopeasti. Kun avoin viestintä on osa toimintakulttuuria, toimitusketjun läpinäkyvyys paranee, ja se puolestaan parantaa merkittävästi elintarviketurvallisuutta. Kylmäketjun hallinnassa onnistuminen saavutetaan, kun kaikki osapuolet hoitavat vastuualueensa ammattitaitoisesti, tehokkaasti ja vastuullisesti.