Kuljettajamme Jarmo tuomaroi Taitaja2024-tapahtumassa

Kaukokiidon omistajaliikennöitsijä Kuljetusliike Y. Auramaalla kuljettajana työskentelevä Jarmo Karonen tuomaroi kuljetuslogistiikan ammattitaidon SM-kilpailussa. Taitaja2024-tapahtuma kerää eri alojen nuoret huippuosaajat yhteen 20.–23.5.2024 Kuopioon. Konkarikuljettajan viesti kuljetusalasta kiinnostuneille on rohkaiseva: työn oppii tekemällä ja asenne ratkaisee!

 

Kun Jarmo Karonen kaartaa asiakkaan pihaan Rauman jakelukeikallaan, hänet tunnistetaan. Eipä ihmekään, sillä mies on työskennellyt Kuljetusliike Y. Auramaalla jo 24 vuotta, jonka aikana hän on tutustunut asiakkaisiin ja he Jarmoon.

 

- Pidän työstäni kappaletavaran kuljettajana, sillä se on vaihtelevaa ja etenkin päivävuorossa liikunnallista. Tässä työssä tarvitaan monipuolisia taitoja, kuten kuormantekotaitoa, taloudellista ajotapaa ja asiakaspalvelutaitoja. Kuljetettavana voi olla mitä tahansa kilon painoisesta paketista kuuden metrin putkiin. Välillä ammatillista osaamista punnitaan erikoiskuljetusten kanssa.

 

Oppia uusille kuljettajille

Aika ajoin Jarmon kyydissä kulkee uusia kaukokiitolaisia, jotka ovat perehdyttämisjaksolla. Perehdyttämiseen panostetaan paljon, sillä tieto-taito kuljetuksista ja työpaikan käytänteistä kulkee käsikädessä käytännön kanssa.


- Tässä työssä parhaiten oppii tekemällä, ja taidot hioutuvat vuosien myötä. Hyvä perehdytys on uudelle tulijalle arvokas juttu. Minusta perehdyttäminen on myös mukavaa!


Konkarikuljettajan taito opastaa nuoria alalle tulevia on huomattu myös Kaukokiidon ulkopuolella, sillä toukokuussa Jarmo nähdään jo kolmatta kertaa Taitaja-tapahtuman tuomarina kuljetuslogistiikkalajin finaalissa. Taitaja-tapahtuma on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, jossa nähdään tänä vuonna yhteensä 50 kilpailulajia. Yksi niistä on kuljetuslogistiikka, ja lajin tehtävät perustuvat logistiikan perustutkintoon.


- Taitaja-finalistit ovat raivanneet tiensä ammattitaidon SM-kilpailun finaaliin, joten he ovat oman koulutusalansa huippuja. Me tuomarit käymme läpi eri tehtäviä omien vahvuuksiemme kautta, ja prosessin aikana opin itsekin aina jotain uutta.

Kaukokiidolla kuljettajana työskentelevä Jarmo Karonen on yksi Taitaja2024-tapahtuman kuljetuslogistiikkalajin finaalin tuomareista. Jarmo kehottaa nuoria alalle tulevia harkitsemaan Kaukokiitoa työpaikkana, sillä iso talo tarjoaa monipuolisia logistiikan tehtäviä. 

Monipuolista osaamista ja vaihtelevaa työtä

Jarmon työskentelee sekä päivä- että yövuorossa. Päivävuorot jakelussa sisältävät kuormantekoa ja -purkua sekä lähetysten jakelua ja noutoa asiakkailta. Kuormanteko vie päivävuorosta ajallisesti paljon, ja ajamista on yllättävänkin vähän.


- Kuormatekotaito on valtavan tärkeää, sillä siinä pitää ottaa huomioon monta asiaa, kuten purkujärjestyksen vaikutus ajojen optimaalisuuteen, itse lähetysten paino ja mitat, lähetysten päälle lastauksen mahdollisuudet ja purkupaikkojen tilat. Tämä on sellainen osa-alue meidän ammatissa, joka kehittyy vain tekemällä.


Yövuoroissa vietetään enemmän aikaa autossa, sillä ajomatkat ovat pidempiä kuin jakelussa. Pitkät ajomatkat vaativat omanlaista kestävyyttä, jotta vireystila pysyy hyvänä. Ajoaikalain mukaiset tauot ja hyvä työvuorosuunnittelu edesauttavat jaksamista.


- Kuljettajien pitää myös muistaa huolehtia itsestään ja omasta jaksamisestaan. Omaa hyvinvointia voi edistää, kun syö säännöllisesti, liikkuu ja lepää hyvin.
Jarmo on nähnyt kuljettajauransa aikana alan kehityksen. Hän oli töissä, kun Kaukokiidossa siirryttiin paperisista rahtikirjoista sähköisiin ja otettiin ”kapula” käyttöön.


- Nykyään paperisia rahtikirjoja on lähinnä VAK-kuljetuksissa. Mobiililaitteen käyttö on yksi osa ammattitaitoa, ja sen käytön oppii aika nopeasti. Tarkkuus kuittauksissa on tärkeää, jotta tieto kulkee asiakkaillemme oikein.


Toinen merkittävä kehittyminen on tapahtunut työturvallisuudessa, johon Kaukokiidossa panostetaan paljon.

 

- Työturvallisuus lähtee pitkälti hyvistä työkäytänteistä ja -tavoista toimia. Esimerkiksi työvälineiden turvallinen käyttö, muiden huomioiminen, kunnollinen vaatetus, ja se, että annetaan toisten tehdä oma työ rauhassa, eikä vaaranneta tilanteita häsläämällä välissä.

Uusi kalusto ja hyvät työvälineet tekevät kuljettajan työstä miellyttävää. Samaan aikaan kuljettajan työ on monipuolista ja oma asenne ratkaisee paljon.


Ammattitaito kehittyy vuosien myötä

Kaukokiidossa pääsee kiinni työhön, joka on samaan aikaan itsenäistä ja joukkuepeliä. Kuljettajilla on käytössään säännöllisesti uusiutuva kalusto, kuormantekoa helpottavat työvälineet ja koko porukan tuki. Jarmo muistuttaa, että kuljettajan ammattitaito on kuitenkin asia, joka kehittyy kokemuksen kautta ja koko uran ajan.


- Kuljettajan työssä parhaiten oppii tekemällä, ja taidot hioutuvat vuosien myötä. Auto on vain yksi työväline, ja taitoja tarvitaan monipuolisesti. Oma asenne ratkaisee tosi paljon! On tärkeää, että suhtautuu omaan tekemiseen ja kanssaihmisiin avoimin mielin, sillä niin oppii ja kehittyy parhaiten.

Taitaja 2024 -tapahtuma 20.–23.5.2024 Kuopiossa


Kaukokiito on yksi Taitaja-tapahtuman pääyhteistyökumppaneista. Kaukokiidon työmahdollisuuksiin voi tutustua Taitajan tapahtumatorilla.

Kuljetuslogistiikkalajin finaalia on tuomaroimassa Jarmon lisäsi toinenkin Kaukokiito-ketjun kuljettaja: Teemu Kautto, joka työskentelee Kuljetusliike Kantola & Koramo Oy:ssä