Mikan neljä vuosikymmentä Kaukokiidossa - ura apupojasta aluejohtajaksi

 

Vuonna 1984 juuri kauppakoulusta valmistuneella Mika Taalikalla oli jännittävät hetket käsillä, sillä hän nousi apupojan paikalle Eura–Helsinki -linjaa ajavan Kuljetusliike Y. Auramaa Oy:n auton kyytiin. Silloin nuoren miehen ajatuksissa oli viettää yksi talvi repsikan hommia tehden. Nyt – melkein 40 vuotta myöhemmin – Mika työskentelee aluejohtajana samassa yrityksessä. Vuodet apupojasta aluejohtajaksi ovat olleet työntäytteiset ja antaneet Mikalle mahdollisuuksia näyttää osaamisensa sekä kasvaa ja kehittyä yrityksen mukana.

 

Mika Taalikan ura Kaukokiidossa on kestänyt lähes 40 vuotta. Ajan kuluessa apupoikana aloittaneesta Mikasta tuli ensin tuli kuljettaja, sitten ajojärjestelijä, terminaalipäällikkö, aluepäällikkö ja nyt hän työskentelee aluejohtajana.

 

- Ajoin armeijassa E-kortin ja palattuani siviiliin vuonna 1987 palasin Auramaalle hommiin. Parikymmentä vuotta vierähti kuljettajana. Ajoin Helsinki–Rauma-linjaa ja välillä tein keikkahommia. Kun Forssaan perustettiin terminaali vuonna 2004, tulin ajojärjestelijäksi. Toiminnan kasvaessa minusta tuli parin vuoden jälkeen terminaalipäällikkö.

 

Työ opettaa tekijäänsä

 

Tittelin muuttuessa myös työnkuva monipuolistui: Mika hallinnoi terminaalipäällikkönä kiinteistöä, teki työlistoja, hoiti ajojärjestelyä ja aina välillä hyppäsi myös auton rattiin.

 

- Perheyrityksessä kaikki tekivät ennen vähän kaikkea, ja mulle se sopii. Tekemällä oppii. Nykyään työnkuvat ovat selkeämmät. Nykyisessä tehtävässäni minulle on etua siitä, että tunnen tuotannon kuin omat taskuni ja tiedän, mitä palvelua myyn. Nykyään en sentään enää joka päivä soittele autoihin, Mika nauraa.

Mika Taalikan ura Kaukokiidolla on mahdollistanut hänelle monenlaisia työnkuvia: apupoika, kuljettaja, ajojärjestelijä, terminaalipäällikkö, aluepäällikkö ja aluejohtaja. 

Forssan toimintojen kasvaessa Mikalle tarjoutui uusi tilaisuus: työnkuva laajeni myös myyntitehtäviin. Aluepäällikkönä hän kiersi alueensa yrityksiä ja onnistui saamaan matkaansa asiakkaan toisensa jälkeen. Samoihin aikoihin Mika opiskeli kauppaoppilaitoksen iltalinjalla tietokoneen peruskäyttöä.

 

- Siihen aikaan ei vielä ollut talon sisäisiä kursseja, kuten tänä päivänä. Opiskeluani kuitenkin tuettiin, ja on siitä hyötyä ollut. Itse myyntityötä ei omasta mielestäni kuitenkaan voi opetella, vaan taipumuksia siihen joko on tai ei. Talo tarjosi mulle tilaisuuden näyttää kykyni, ja kai mun työni on vakuuttanut, että se kannatti.

 

Mahdollisuudet menestyä Kaukokiidossa

 

Tänä päivänä Mika vastaa alueensa asiakkuuksista ja on vahvasti mukana alati laajentuvien sopimuslogistiikan palveluiden kehittämisessä. Hän kuuluu myös Auramaa-yhtiöiden johtoryhmään. Vapaa-aika kuluu perheen, penkkiurheilun ja kirjallisuuden parissa. Menestyksensä reseptiksi Mika mainitsee tekemisen tahdon, sinnikkyyden ja ”rakkauden lajiin”.

 

- Täällä Kaukokiidolla saa ihan oikeasti tehdä asioita, jos ja kun uusia ideoita syntyy. Mä olen tyyppinä rehellinen, jämpti ja suorapuheinen. Mulle kaikki työntekijät ovat samanarvoisia. Ja kauppaa teen kaiken kokoisten asiakkuuksien kanssa, sillä se on nähty, että pienistä voi kasvaa isojakin yhteistyökumppaneita.

 

Mika on uransa aikana nähnyt, miten Kuljetusliike Y. Auramaa ja Kaukokiito ketjuna ovat kehittyneet ja millaisia mahdollisuuksia ne tarjoavat työntekijöilleen.

 

- Tämä ala vaatii pitkäjänteisyyttä, pikavoittoja ei ole. Vuosikymmenien myötä on otettu isoja harppauksia, ja tänä päivänä talo tarjoaakin tosi hyvät mahdollisuudet onnistua työssä: kalusto, työvaatteet ja tilat on viimeisen päälle ja monenlaista tukea on saatavilla.